Грижа за цветя: Отрязан цвят (Част 2)

01/11/2022

Тук Продължаваме да отговаряме на въпроси, които касаят грижата за вашите растения.

Може да видите Грижа за отрязан цвят: Част 1, където поставяме основите и разглеждаме основните грижи за отрязан цвят.

Защо не трябва да поставяте цветя на пряка слънчева светлина или в близост до отоплителни уреди?

Нито пряката слънчева светлина, нито непосредствената топлина осигуряват идеални условия за отрязани цветя и растения, така че трябва да се избягват, доколкото е възможно.
Това може да звучи противоречиво, защото светлината и топлината са от съществено значение за растежа на цветята и растенията – така наречената фотосинтеза. Въпреки това, когато цветята са отрязани, процесът на фотосинтеза бързо се забавя или спира напълно и топлината се превръща във важен фактор за преждевременното им стареене.
Когато поставите цветята или растенията си на пряка слънчева светлина или до отоплителен уред, вътрешният процес на стареене се ускорява, насърчавайки производството на застаряващия хормон етилен. Изпаряването се ускорява, защото устицата се отварят по-често при по-високи температури, активирайки естествения им процес на охлаждане. Ускореното изпаряване може да доведе до дисбаланс на влагата/приема на вода. Листата и цветята увяхват и в крайна сметка изсъхват.
Освен това по-високите температури, в следствие от отоплителни уреди и/или слънчева светлина, затоплят водата във вазата, което ускорява разпространението и растежа на микроорганизми и води до замърсяване на водата, като по този начин възпрепятства нормалната продължителност на живот на отрязаните цветя.

 

Влияят ли цветарската тел и канап върху качеството на цветята?

Когато са в букет, цветята често се свързват заедно с ластик или друг вид свързващ материал. В по-голямата си част, свързващите продукти, като ластични ленти и естествени влакна, като рафия или канап, няма да повлияят на качеството на цветята. Но имайте предвид, че този вид материали, особено тези, направени от естествени влакна или ластик, могат да допринесат за разпространението на бактерии.
Свързващите елементи, които са изработени от метал, включително цветарска тел, непременно трябва да се отстраняват незабавно от клиента. Например, герберът често е подсилен с тел. Във вода тази тел започва да ръждясва, което от своя страна скъсява живота на герберите във ваза. Освобождаването на метални частици е „токсично“ за цветята, и може да доведе до увреждане на стъблото, листата и цветята. Поддържането на вазата и водата чисти и използването на правилно дозирана храна за цветя ще помогне да запазите цветята си красиви още по-дълго.
Препоръчваме следните съвети, за да не се налага да използвате тел:

 • Покупка на сорт гербери със здрави стъбла, които не се нуждаят от опора.
 • Използвайте Chrysal CVBN, за да ги подхраните и да им помогнете да стоят изправени.
 • Ако все пак се налага да използвате свързващ материал, заложете на пластмасова или алуминиева тел.
 • Използвайте инертни, неорганични свързващи материали, като пластмасови кабелни връзки.

 

Коя е идеалната температура на водата за отрязани цветя? Факт или мит?

Ледена вода

Стъблата на цветя, идващи от сухо съхранение, могат да бъдат изсушени и да имат въздушни джобове. Тези въздушни мехурчета възпрепятстват абсорбцията на вода. Ледената вода разтваря тези въздушни мехурчета, като ефективно отваря пътя за усвояване на водата.

ФАКТ – Ледената студена вода е полезна за отрязани цветя.

Чешмяна вода

Температурата обикновено е между 10-15°C. Чешмяната вода е лесен и достъпен избор. Ако добавите и храна за цветя, тя момен тално се превръща в идеалната вода, която разтваря въздушни мехурчета в стъблото, като в същото време подхранва цветята.
ФАКТ – Студената чешмяна вода е най-добрият и достъпен избор!

Хладка вода

Често срещан мит е, че водата трябва да е хладка, за да може храната за цветя да се разтвори, иначе има опасност да остане на дъното на вазата. За щастие нашата храна за цветя се разтваря бързо във водата, като понякога е необходимо само да се разбърка за кратко.

МИТ – Хладката вода не е идеалната вода за отрязани цветя.

Гореща/вряща вода

Ако стъблата на цветята се потопят във вряща вода, запушването вътре в стъблото може да бъде изчистено. Този метод се
прилага и като противодействие на т.нар. „кървене“. Въпреки това, в резултат, тъканта на стъблото е напълно уни-
щожена и ще започне да се разлага до няколко дни.

ФАКТ и МИТ – Факт е, че проблемът със запушването е решен, но цената, която плащате, е по-кратък живот на цветята!

Нашият съвет: Уверете се, че използвате чиста ваза. Отрежете 2-5 см от стъблото и поставете цветята в прясна, студена чеш-
мяна вода. Не забравяйте да добавите (правилната доза) храна за цветя.

Какво е „огънат“ цвят и какво го причинява?

Преждевременното събиране на цвета е основната причина за този проблем. Частта от стъблото точно под пъпката не е дос-
татъчно здрава, за да понесе тежестта на растящата пъпка/цвят. Когато стъблото се огъва по този начин, съдовите връзки
се затварят и притока на вода към цветето се прекъсва. Листата, от друга страна, остават здрави! Този проблем е наблюда-ван само при розите. Също така преждевременното събиране на цвета прави тъканта по-чувствителна към недостига на вода. Изследванията показват, че цветята, събрани на по-късен етап, няма да увехнат толкова бързо, колкото цветята, събрани преждевременно. Ако загубата на вода, вследствие на изпаряване, не бъде достатъчно добре компенсирана, стъб-лото ще се огъне в най-уязвимата/най-меката си част, а вероятността за това нараства още повече, ако васкуларните връзки са блокирани. Друга честа причина е недостигът на варовик в почвата. Степента на податливост на огъване е различна при всеки сорт. Прекомерното изкуствено удължаване на дневната светлина в оранжериите през зимните месеци може да възпрепятства затварянето на устицата. Вследствие на това изпаряването на водата ще продължи с бързи темпове, осо-
бено при по-високи температури.
„Огънатият“ цвят е необратимо състояние. След като цветът е бил събран преждевременно, нищо не може да се направи, за да се предотврати това състояние, въпреки че съществуват определени фактори, които обуславят този феномен. Добрата опаковка и затворените хладилни витрини могат да възпрепятстват изсъхването. За съжаление, процесът е необратим и единственото нещо, което може да се направи, е да се изхвърли цветето.

Нашият съвет:
 • Цветето трябва да бъде събрано при оптимална зрялост. Обърнете специално внимание на това, когато избирате цветя.
 • Отрежете поне 5 см от стъблото, за да премахнете запушванията.
 • Използвайте Chrysal Professional в магазина и осигурете на клиента храна за цветя, която да подхрани и укрепи цветето и по този начин да се намали вероятността от появата на „огънат“ цвят.

Какво представлява етиленът?

Падането на пъпки, цветове и листа обикновено се случва, за да се предпазят растенията и дърветата от изсъхване. При рязан цвят и саксийни растения това често е резултат от свръхпроизводството на растежния хормон етилен. Етиленът е единственият известен газообразен, естествено срещащ се растежен хормон. Етиленовият оксид регулира узряването/стареенето на рязани цветя, саксийни растения, плодове и зеленчуци. Поради това той се използва целенасочено за насърчаване на узряването на плодовете и цъфтежа на саксийните растения.

Съществуват два източника на етилен. Първият е естественото производство на етилен от растението или цветето, в резултат от „стресови ситуации“. При рязаните цветя тази стресова реакция е вследствие на отделянето от цветето-майка, и нормалният процес на стареене се забързва, за да може да премине през всички етапи на развитие, преди цветето да увехне.
В края на краищата, функцията на цветето е да привлича насекоми, за да бъде оплодено и по този начин да осигури продължаването на вида. При саксийните растения този стрес се причинява от липса на светлина за по-дълъг период от време, транспортиране, температурни колебания и др. Вторият източник на етилен е външен. Източниците на външен етилен могат да бъдат зеленчуци, плодове, микроорганизми, стари цветя, замърсен въздух, изгорели газове, изолационни материали и др. Тези източници замърсяват атмосферата с етилен. Той, от своя страна, се абсорбира от цветето и повишава вече произведените нива на етилен. Това кара цветето да увяхва по-бързо.

Цветята, чувствителни към етилен, при които се наблюдават падащи пъпки, цвят и листа и/или преждевременно увяхване, са:

 • Aconitum
 • Agapanthus
 • Alstroemeria
 • Antirrhinum
 • Asclepias
 • Bouvardia
 • Cattleya
 • Chelone
 • Delphinium
 • Dendrobium
 • Dianthus
 • Euphorbia
 • Freesia
 • Gypsophila
 • Iris
 • Kniphoffia
 • Lathyrus
 • Lilium (азиатски)
 • Paphilopedium
 • Phalaenopsis
 • Phlox
 • Physostegia
 • Tritelaria
 • Много други цъфтящи растения

Например: очакваният живот на Oianthus (карамфил), който е много чувствителен към етилен, е 3-4 седмици след откъсва-не. Но ако е в контакт с растения, произвеждащи етилен (като плодове например), продължителността му на живот драс-тично намалява до само 1 седмица.

Какво е Ботритис?

Botrytis cinerea (сива плесен) е една от главните причини за промяна в качеството на растенията и цветята. Ботритис най-често засяга розата, но също така и други цветя могат да привлекат гъбичката Ботритис. Освен това мястото, сезонът, метеорологичните условия и климатът играят важна роля в развитието на Ботритис. Гъбата вирее както върху жива, така и върху мъртва растителна материя. Започва като малко бяло петънце върху цветните венчелистчета и се разпространява по дължината на цветето, като постепенно покафенява, докато накрая всички венчелистчета не паднат.

Инфекция и разпространение

Инфекцията започва с малки спори, които се пренасят по въздуха. За да се движат, спорите се нуждаят от влага. Кондензацията в опаковката често е достатъчна за бързото развитие на спорите. След като премине от стадий „петънце“ в кафяви петна, процесът е необратим. Препоръчваме да изхвърлите цветето, за да не рискувате по-нататъшна инфекция. Отстраняването на заразените венчелистчета не е достатъчно. Превенцията е от изключително значение – важно е да се предотврати както инфекцията, така и покълването на спорите. Опитайте се да ограничите кондензацията, доколкото е възможно – например когато пръскате растенията или цветята, големите температурни промени могат да причинят кондензация. Всъщност по-високата, но равномерна температура е за предпочитане пред температурните колебания. Само тогава евентуална инфекция може да се прекъсне и да се предотврати загуба на качество. При по-ниски температури развитието на ботритис е по-бавно, отколкото при 20°C, поради което инфекцията често се забелязва на по-късен етап.
Ако инфекцията започне в по-ранна фаза на дистрибуторската верига и спорите вече са покълнали, флористът и крайният потребител, за съжаление, не могат да направят нищо друго, освен да изхвърлят заразените цветя, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на болестта. Добре е флористът да провери за наличието на така наречените „петънца“ преди покупка. Също така добра идея е цветята да се извадят от опаковката си по време на съхранение в хладилните витрини, за да им се даде възможност да „дишат“, както и циркулацията на въздуха да бъде на оптимално ниво.

За да се избегне инфекция, е важно да:

 • Отстраните мъртвите растения от работните помещения, витрините и хладилните складове, доколкото е възможно.
 • Отстраните незабавно заразените растения от партидите.
 • Почиствате и дезинфекцирате редовно масите, ножовете и инструментите за рязане. Почиствате редовно стените и подовете. Хигиената играе важна роля при предотвратяването на Ботритис.
 • Ако хладилната витрина се отваря и затваря често, задайте температура от 10°C през деня и 5°C през нощта.
 • Свалете опаковките или напълно ги премахнете.
 • Винаги обръщайте внимание на хигиената и редовно дезинфекцирайте стените и подовете.

Ние ще продължим да се вълнуваме от основните грижи за вашите цветя. Следете нашия блог за още въпроси и отговори.