Грижа за цветя: Откъснати цветя – стъбло и листа

02/11/2022

Искате да се грижите по-добре и качествено за вече откъснато цвете?

Дошли сте на правилната статия. Тук ще отговорим на всички ваши въпроси свързани с основните грижи за вече отрязано цвете.

Защо е необходимо да се подрязват стъблата?

Има 3 основни причини за подрязване на стъблото:

 • След като цветето е отрязано от растението-майка или от корен, стъблото веднага започва да зараства. По този начин растението се предпазва от бактерии и изсъхване, като за- печатва отвора, получен при отрязването. Това означава, че когато рязани цветя се поставят в съд или ваза, абсорбцията на вода е значително намалена или дори напълно възпрепятствана, което от своя страна води до преждевременната смърт на цялото цвете.
 • Раните по кората на стъблото са отличен източник на храна за микроорганизмите. Микроорганизмите растат само ако имат с какво да се хранят в съда или вазата. Наличието на голямо количество бактерии може да причини частично запушване и да възпрепятства нормалното развитие на растението. Това е една от основните причини за подрязване на стъблото, както и за да се предотврати замърсяването във ваза.
 • Бактериалното замърсяване и въздушните балончета могат да причинят запушване. То от своя страна води до преждевременното изсъхване на отрязаните цветя. Чрез подрязване на долната част на стъблото (с най-малко 2-5 см), това запушване се отстранява.

Препоръчваме също така да подрежете стъблото, преди да поставите цветето във ваза, ако е било оставено без вода за повече от 30 минути. Този съвет може да се прилага във всички фази на развитие на цветето. Спазване на отлична хигиена в работните помещения, спиране на замърсяването и предотвратяване на увреждане на стъблото – всичко това спомага за ограничаване на разходите в дългосрочен план и увеличаване на броя доволни клиенти, които да се наслаждават на цветята си за дълго време!

Необходимо ли е стъблата да се подрязват отново?

Ако във вазата има само чешмяна вода, без храна за цветя, то тогава ще има замърсяване, вследствие от разлагането на стъблата. Ако същите след това се поставят в чиста вода, тя също ще се замърси. В този случай се препоръчва да подрежете стъблото с 5-10 см. Ако се използва храна за цветя, естественият баланс се възстановява и цветята остават в оптимално състояние. Стъблото остава „чисто“, съответно и вазата, като не е необходимо по-нататъшното му подрязване.

Препоръчваме да използвате правилното количество храна за цветя, която да допълвате редовно, без да изваждате стъблото и да го подрязвате. По този начин балансът между водата и стъблата няма да се наруши и освен това ще се намали риска от инцидентно увреждане на цветята.

Кой е най-добрият начин за подрязване на стъблото?

Подрязването на стъблото на цветето е от съществено значение за способността му да абсорбира вода и храна за цветя, за да се развива по естествен начин. Рязането обаче може да причини рана, която впоследствие да се инфектира. Колкото по-чист е разрезът, толкова по-добре за цветето. Режещите инструменти със затъпени остриета увреждат стъблото и така могат   да улеснят растежа на микроорганизми. Разрез под ъгъл от 45° е най-подходящ. По този начин рязането е лесно и не изисква много сила.

Раната ще бъде чиста и гладка. Рязането на стъблото под прав ъгъл причинява много повече щети. Стъбла, които не са били във вода известно време, биха се запушили, а това е пагубно за цветето. Абсорбцията на вода се забавя твърде много, което кара листата да вехнат и цветята да не се развиват нормално.

Съдовете в много цветя варират по дължина, но могат да достигнат и до 10 см.

Обикновено се препоръчва да подрежете с около 2-5 см. От- рязването на 5-10 см, обаче, ще гарантира, че цялото замърся- ване е овладяно, независимо от дължината на съдовите връзки.Достатъчен е малък разрез под наклон, за да се отпушат всички съдове. Мит е, че е необходимо разрезът да бъде дълъг. При подрязване с повече от необходимото се увеличава рискът от развитие на бактерии.

 • Подрежете стъблото с 2-5 см.
 • Режете под 45-градусов ъгъл.
 • Достатъчен е малък разрез под наклон.
 • Използвайте остър и чист нож или ножица за цветя.

 

 Кои режещи инструменти са подходящи за подрязване на стъбла?

Важно е да изрежете поне 2-5 см от стъблото, ако цветята са били извън вода повече от 30 минути. Режещите инструменти трябва да са остри. Това е много важно, тъй като затъпените остриета биха смачкали стъблата, което от своя страна води до увреждане и растеж на микроорганизми. Режещите инструменти, също така, трябва да бъдат изключително чисти. Мръсните инструменти биха инфектирали изрязаната повърхност, съответно и водата, което би се отразило негативно върху развитието на цветята.

Препоръчваме на флористите да дезинфекцират инструментите си поне веднъж дневно и да ги подострят редовно. В домашни условия можете да почиствате инструментите си преди всяка употреба.

Какви са негативните ефекти от увреждането на стъблата?

Нашият съвет е да избягвате повреждането на стъблото, до- колкото е възможно. Не премахвайте кората и бодлите. Това ще помогне на цветята да останат красиви по-дълго. Инструментите за остъргване на кората и отстраняване на тръни оказват изключително негативен ефект върху живота на цветята.

Остъргване на кората

Остъргването уврежда кората и образува голяма рана на стъблото. В резултат то губи естествената си защита. Раните при- вличат микроорганизми и могат да образуват токсичен секрет, който да предадат на съседни цветя.

Резултатът е вехнещо цвете, кратък живот във ваза и мръсна вода с неприятна миризма.

Смачкване/начукване

Този остарял мит твърди, че смачкването на стъблата ще увеличи абсорбцията на вода. Ефектът от този метод е много краткотраен, но последиците са пагубни – клетките в стъблото и кората се увреждат до такава степен, че голяма част от задържаната влага изтича. Това привлича микроорганизми, които запушват стъблото, а резултатът е увехнало цвете.

Горене

Изгарянето на стъблото буквално го убива! Целта на тази техника е спирането на т.нар. „кървене“, или отваряне на стъблото, с цел да се стимулира абсорбцията на вода. В началото може да се наблюдава повишаване на приема на вода. След няколко дни обаче, стъблото започва да гние и да се разлага във водата, което оказва пагубен ефект върху развитието на цветето.

 

Всички стъбла ли замърсяват водата във ваза с еднакво темпо?

Не всички отрязани цветя замърсяват водата в еднаква степен. Някои видове цветя замърсяват повече, други – по-малко. В таблицата по-долу са изброени най-силно и най-малко замърсяващите цветя.

Степента на замърсяване зависи отчасти от площта на стъблото и структурата на кората на стъблото.

 • Дървесни (напр. Rosa)
 • Космести (напр. Gerbera)
 • Гладки (напр. Tulipa)
 • Меки (напр. Matthiola)
 • Восъчни (напр. Dianthus)

Микроорганизмите се прикрепват към космести или меки стъбла. Това води до повишен и ускорен растеж на бактерии във ваза при цветя с подобен тип стъбла, в сравнение с лалетата, например. Избягвайте да смесвате водата от един контейнер с тази от друг, доколкото е възможно, и никога не смесвайте стара вода с прясна.

Замърсяващи цветяЧисти цветя
AconitumDianthus (карамфил)
AntirrhinumEustoma
ChrysanthemumFreesia
DelphiniumGladiolus
GerberaIris
HelianthusLilium
MatthiolaNerine
Смесени букетиRosa
PhysostegiaTulipa
Диви цветя (общо наименование)
Клонки

 Защо не бива да попадат листа във водата във ваза?

Листата замърсяват водата, което от своя страна води до по-бързо увяхване на цветята. Ето защо е препоръчително да се отстранят листата до нивото на водата. Вследствие на намаления брой листа, се намалява и количеството изпарена вода.

 • Използвайте студена чешмяна вода с добавена храна за цветя.
 • Допълвайте редовно с вода и храна за цветя.
 • Обърнете внимание на правилната дозировка храна за цветя.

Трябва ли да се отстраняват бодлите?

Всяка рана по стъблата на розите води до замърсяване на водата във ваза и увреждане на кората, и дори може да причини огъване на цвета. Логично е да се заключи, че животът на роза с бодли във ваза е по-продължителен, отколкото на роза без бодли. Храната за цветя обаче изравнява везните и дава възможност на розите без бодли да се развиват нормално. Ако е наложително да премахнете бодлите, направете го внимателно и с възможно най-малко увреждане на тъканта. Те се от- страняват най-лесно, като се отчупят с ръка. Всички останали методи са пагубни за цветето.

На какво се дължи промяната в цвета на стъблото?

Промяната в цвета на стъблото може да се дължи на редица фактори, както негативни, така и неутрални. Разбира се, промяната на цвета има негативен ефект върху външния вид на цветето. Освен това за клиентите тези цветя биха се възприели като стари. Причините за промяна в цвета на стъблото са:

Хлор за герберите

Хлорът често се добавя към водата във вазата на герберите. Дозировката за този продукт, който е много агресивен към рас- тителните тъкани, трябва да бъде изключително точна. Предозирането причинява необратимо покафеняване на стъблата. Това обезцветяване и влошаване на стволовата тъкан, дължащо се на хлора, има отрицателен ефект върху цветята.

Повърхностно активни вещества

Повърхностно активните вещества често се използват за увеличаване на абсорбцията на вода. Тези продукти разтварят восъчния слой върху стъблата, какъвто имат например карамфилите. Те обаче не влияят върху продължителността на живот във ваза.

Микроорганизми

Бързият растеж на микроорганизми, какъвто се наблюдава при вази с голям брой цветя и най-вече при вече увредени цветя, клонки и смесени букети, предизвиква промяна в цвета на меките стъбла.

Препоръки:

 • Хигиена: предотвратява се растежа на микроорганизми.
 • Избягвайте да използвате агресивни продукти като хлор.
 • Подрязвайте стъблото с 2-5 см (дори 5-10 см за още по-добри резултати).
 • Почиствайте и измивайте съдовете за цветя и вазите преди и след употреба.

Какво причинява изгарянето на листата?

Изгарянето на листата е комплексно явление и е резултат от спукването на листните клетки. Листото се обезцветява в сиво до кафяво и се усеща сухо и хрущящо при допир. Външни вещества от други цветя/клонки във вазата също могат да допринесат за изгарянето на листата (некроза на листата).

Възможни причини за изгаряне на листата са:

 • Прекомерно излагане на изкуствено осветление (напр. в оранжерии) кара устицата да загубят способността си да се затварят. Количеството влага се изпарява с бързи темпове и за да навакса цветето поема твърде много вода от вазата.
 • В резултат на липсата на светлина по време на последната фаза на растежа, отслабената тъкан на цветето го прави чувствително към храна за цветя.
 • Използване на прекомерно количество храна за цветя – около 150% от препоръчителната дозировка.
 • „Токсични“ метални йони във водата във ваза, като цинк, хлор, флуорид и желязо (от вода от кладенец).
 • Употреба на увреждащи продукти, като хлор, за почистване на вазите.
 • Секрети от други цветя/клонки при смесен букет (например секрет от нарцис).

Какво причинява пожълтяване на листата?

Пожълтяването на листата е признак за недостиг на естествени растителни хормони на растежа. Хормоните на растежа ре- гулират производството на зеления цвят в листата. Растението-майка се грижи за производството на необходимите хормони.

При саксийните растения недостиг на хормони на растежа може да възникне, когато растенията не получават достатъчно светлина и вода, или вследствие от друга стресова ситуация. Препоръчително е саксийните растения да се съхраняват на светло и при умерена температура, както и да им се осигуряват достатъчно вода и хранителни вещества. Продуктите на Chrysal осигуряват оптимална грижа за вашите саксийни растения! Пожълтяването на листата е реакция от отделянето на цветето от растението-майка, тъй като то отговаря за производството на хормоните на растежа.

След отрязване се наблюдава недостиг на тези вещества. Продуктите, използвани от производителя, дистрибутора и флориста, могат да предотвратят пожълтяването на листата. Хранителните вещества в различните продукти заподхранване на цветята, след откъсване компенсират липсващите нутриенти.

Цветя и растения, които са податливи на пожълтяване на листа:

 • Алстромерия
 • Еринигум
 • Фулгени от еуфория
 • Хелиантус
 • Лилиум
 • Матиола
 • Солидастер
 • Тулипа
 • Пеларгониум
 • Кейл
 • Циклама
 • Коледна звезда
 • Роза
 • Антуриум