Грижа за цветя: Храна за отрязани цветя

02/11/2022

Точно така, цветята също се хранят. Те както всяко живо същество имат нужда от своята храна за да имат по-дълъг и качествен живот.

Защо цветята се нуждаят от храна за цветя?

След като бъдат отрязани, на цветята се ограничава достъпа до вода, хранителни вещества и хормони на растежа. Добрата храна за цветя трябва да съдържа pH регулатори и стимулатор за абсорбция на вода и хранителни вещества. Тези съставки гарантират, че отрязаните цветя ще се развият по естествен начин, запазвайки формата, аромата и цвета си, за да се насладите на красивите си цветя възможно най-дълго.

Колко ефикасни са домашните средства?

Има много известни домашни средства за подхранване на цветя, на които бихме желали да обърнем внимание тук. Повечето домашни средства не съдържат достатъчно хранителни вещества, за да се подпомогне пълното развитие на пъпки и цъфтеж. Кои домашни продукти обикновено се използват и защо не са ефикасни?

Хлор

Хлорът е агресивен агент и не е щадящ към растителна материя, текстил и кожа. Дозировката трябва да бъде много прецизна, за да не се повредят цветята и листата. Дори и да се прилага правилно, ефектът му е много краткотраен. Хлорът, използван в домакинството, спира да действа след половин ден, а рязаните цветя се нуждаят от подхранване през цялото време. Освен това трябва да се внимава да не попадне върху кожа или текстил.

Безалкохолни напитки

Количеството хранителни вещества в безалкохолните напитки е твърде малко, за да поддържа естественото развитие на листата и цвета. Положителният ефект се дължи единствено на съдържанието на захар и нивото на рН. От друга страна обаче, захарта е храна за микроорганизмите, които замърсяват водата във ваза, което от своя страна води до блокиране на стволовите клетки и преждевременно увяхване.

Захар

Тя е добър източник на храна за микроорганизмите и улеснява замърсяването на водата във вазата. Това е причината ефектът и да не може да се категоризира, като благоприятен за нормалното развитие на растенията.

Медни монети

Медта оказва ефект само на водата. Освобождаването на медта от монетите е много бавно и следователно неефективно. Освен това в наши дни много малко монети всъщност съдържат мед.

От гореизброените домашни средства, единствено безалкохолните напитки могат да окажат някакъв ефект, макар и слаб. Но те стимулират производството на бактерии, а и цената им е по-висока, в сравнение с предлаганата в търговската мрежа храна за цветя.

Какво представлява Chrysal Universal и защо има различни разновидности?

Chrysal Universal е нашата храна за цветя, подходяща за почти всички цветя и смесени букети. Тя ще ви помогне да се насладите на цветята си за до 60% по-дълго време, предоставяйки всички необходими съставки за пълното развитие на пъпки и цъфтеж. Освен Chrysal Universal предлагаме и специализирана храна за цветя, която да подпомогне развитието на цветето, като компенсира липсите, вслед- ствие на отрязване. Предлагаме храна за отрязани цветя за следните видове цветя: Роза, Лале, Люляк, Хризантема, Бувардия, Лилиум, Алстромерия, Лютиче, както и за смесени букети с Нарцис.

Chrysal за рози е подходяща за всеки сорт рози и съдържа достатъч- но хранителни вещества, за да подпомогне пълното им развитие и да предотврати т.нар. „превит цвят“. Chrysal за Нарциси осигурява всички съставки за пълното развитие на нарцисите, но също така неутрализира вредния им секрет, за да предпази останалите цве- тя при смесени букети. По този начин можете да се наслаждавате на вашия букет възможно най-дълго време.

На нашата страница можете да намерите подробен списък със специфичните за различни цветя храни.

Каква е разликата между прахообразна и течна храна за цветя?

Храната за цветя се предлага в саше (прахообразна) и в пакетче (течна). И двете съдържат едно и също количество съставки, за да запазите цветята си красиви възможно по-дълго. Течната храна за цветя, обаче, има някои предимства пред прахообразната:

  • Течната храна за цветя се смесва незабавно с водата, без необхо- димост от разбъркване.
  • Когато използвате стъклени вази, чистотата на водния разтвор е изключително важна. С течната храна това става мигновено.

С какво да допълваме водата във ваза?

За предпочитане е вазите да се допълнят със същия вид храна за цветя, която първоначално е била използвана. Ако сте използвали специална храна за цветя, която обаче е изчерпана, можете да използвате Chrysal Universal вместо нея. Ако вазата първоначално е била пълна, допълването обикновено ще е необходимо след около пет до седем дни.

Какво се случва, ако не се спази точната дозировка?

Всяка опаковка храна за цветя съдържа точното количество съставки, които не само стимулират развитието на пъпките и цветовете, но и поддържат стъблото и листата здрави. От изключително значение е храната за цветя да се разтвори в точното количество вода. Обърнете внимание на информацията върху опаковката, преди да добавите вода във вазата. Уверете се, че добавяте точното количество вода, предназначена за съответната опаковка храна за цветя. Препоръчваме да използвате мерителна кана. При използване на недостатъчно или пък прекомерно количество храна за цветя, резултатите няма да са оптимални. При използване на по-малко от 80% от препоръчителната доза може да се наблюдава промяна в цвета на стъблото, забавено развитие на цвета, увехнали и обезцветени листа. Употребата на повече от 150% от препоръчителната доза може да доведе до промяна на цвета на стъблото и изгорели листа.

Необходимо ли е водата във ваза да се сменя?

Замърсяването на водата във ваза се причинява от разложени стъбла и листа. Ако стъблата са повредени и започнат да се разлагат, може да се развият бактерии в заобикалящата ги среда (стъбло, съд/ваза, въздух, листа) и да причинят по-нататъшно разлагане на стъблото. Водата във вазата става мътна и мръсна. Ако във вазата има само чешмяна вода, стъблата започват да се разлагат и водата и васкуларните връзки в стъблата се насищат с микроорганизми. Бактериалното замърсяване се развива стремглаво в рамките на само няколко дни. Ако във вазата има само вода и тя стане мътна и има остра миризма, то тогава смяната на водата е добра идея.

Използването на правилната доза храна за цветя поддържа водата във ваза чиста и по този начин цветята остават красиви за по-дълго време. Освен това се премахва необходимостта от смяна на водата и единственото, което трябва да направите, е да допълните с вода и храна за цветя.