Грижа за цветя: Цветя във вази и вода във вази

02/11/2022

„С грижа за тях“ ние се отнасяме много отговорно към въпросите, които често ни се задават по отношение на растенията и основната грижа за тях. Стараем се да покрием всички аспекти от към отглеждане на растенията.

Много важна теми са именно вазите и водата във вазите.

Какъв размер трябва да бъде вазата?

Вазата трябва да кореспондира на големината на букета. Има логическа връзка между размера, височината и теглото на букета и размера, височината и теглото на вазата, която гарантира, че:

 • Цветята стоят изправени.
 • Капацитетът на вазата е достатъчно голям, за да поеме вода за поне една седмица.
 • Вазата е достатъчно тежка, за да не се преобърне от тежест- та на букета.
 • Вазата подхожда на букета.

Правило при аранжировките е, че височината на вазата трябва да отговаря на 40-60% от височината на букета.

При проведени проучвания, потребители в Холандия и Германия бяха помолени да изберат най-подходящите вази за букети с различни размери и форми. Резултатите заключиха, че клиентите трябва да получат най-малко:

 • Храна за цветя за 1-литрова ваза за малки букети.
 • Храна за цветя за 2-3-литрова ваза за по-големи букети.
 • Храна за цветя за допълване.

Както за флористите, така и за клиентите, е от съществено значение да се отстраняват всички замърсявания, посредством старателно почистване след накисване.

Как да поддържате водата във ваза чиста?

За съжаление бактериите във водата във ваза са често явление. Ако стъблата са повредени и започнат да се разлагат, бак- териите, намиращи се в близост (стъбло, съд/ваза, въздух, листа), могат да се развият и да причинят по-нататъшно разлагане на стъблото. Водата става мътна. Бактериите се срещат и в стъблата, където могат да блокират васкуларните връзки. По този начин се възпрепятства притока на вода и хранителни вещества към цветето. Това запушване може да бъде причинено както от живи, така и от мъртви бактерии. Има обаче цветя, които са по-малко податливи на бактериално замърсяване. Естетиката и хигиената са основните причини за поддържане на водата във ваза чиста. В края на краищата, красивият букет в чиста ваза е наслада за окото.

Съвети за поддържане на водата във ваза чиста:

Поддържане на добра хигиена

 • Отстранете замърсяването като отрежете 2-5 см от стъбла- та.
 • Отстранете листата в долната част, не махайте бодлите. Винаги използвайте чисти съдове и вази.
 • Поддържайте инструментите и масите чисти. Избягвайте да повреждате стъблата.

Вода във ваза

 • Използвайте студена чешмяна вода с добавена храна за цветя.
 • Допълнете с вода и храна за цветя.
 • Обърнете внимание на правилната дозировка на храната за цветя.

Кой е най-добрият съд за съхранение на цветя?

Препоръчваме чисти стъклени вази, за да можете да се наслаждавате по-дълго на красивите си цветя.

Стъклото е инертен, твърд и гладък материал, който не предизвиква реакция с водата. Стъклото не е твърде чувствително към драскотини от вътрешната страна, затова е и лесно за почистване.

Могат да се използват и друг тип съдове, но има вероятност да намалите живота на вашите цветя или дори да повредите самия съд. Моля, прочетете по-долу нашите препоръки за вази и съдове.

Подходящи ли са пластмасовите вази и съдове?

Не всички пластмаси са устойчиви на киселинна вода от ваза и постоянно почистване, което води до посивяване на вътрешността и поява на малки драскотини. Това ги прави трудни за почистване и има неблагоприятен ефект върху живота на цветята във ваза.

Подходящи ли сa кристалните вази?

Старите кристални вази често имат декоративни отвори от вътрешната си страна, вследствие на красивата си орнаментика, които обаче улесняват натрупването на микроорганизми. Тъй като са трудни за почистване, има вероятност да потъмнеят и загубят блясъка си. При новите кристални вази тези проблеми не се наблюдават. Не поставяйте цветя в ценни и/или антични кристални вази.

 Подходящи ли са керамичните вази и съдове?

Карамичните изделия са относително неутрални, ако са гланцирани. В случай, че не са или гланцираният слой е нащ- ърбен, могат да се натрупат бактерии в повредените участъци.

Те са трудни за почистване и като цяло се отразяват негативно на цветята.

Защо не трябва да се използват метални съдове?

Регулаторите на рН в храната за цветя правят водата във ваза киселинна. Дори във вази само с чешмяна вода, водата ще стане киселинна в рамките на няколко дни. Когато се използват съдове, изработени от незащитен метал, като цинк или мед, метални йони се освобождават във водата. В рамките на няколко дни концентрацията на тези йони може да стане много висока. В резултат цветето проявява „токсични симптоми“, като промяна в цвета на стъблото и изгорени листа и цветни венчелистчета. Цинковите съдове трябва да се използват само ако имат киселинно-устойчива пластмасова обвивка от вътрешната си страна, която също така би ги предпазила и от ръжда.

Кога трябва да се почиства вазата?

Разлагащи се листа, тръни, прах и др. замърсявания правят водата мръсна и обуславят развитието на микроорганизми. Вследствие на това замърсяване васкуларните връзки в ствола, необходими за абсорбцията на вода, могат да бъдат блокирани. Когато нивото на водата спадне, замърсяването става видимо.

Първото изискване за спазване на добра хигиена е да се премахне разлагащата се материя от водата. Хранителните веще-ства и киселинните регулатори в храната за цветя Chrysal помагат на цветята да се развиват по естествен начин. Също така водата във ваза не се замърсява от разлагащи се елементи, както ако се използва само чешмяна вода. Важно е да използвате правилната доза, за да постигнете най-добри резултати.

Препоръчваме също да почиствате съдовете и вазите веднага след употреба и да ги изплаквате преди използване, тъй като има вероятност да се е натрупал прах в тях, независимо колко чисти изглеждат. За професионална употреба препоръчваме Chrysal Cleaner. Съветваме крайните потребители да използват препарат за измиване на съдове. Както за флористите, така и за потребителите е от съществено значение да се отстранят всички замърсявания, чрез старателно търкане след накисване.

Защо е важно да се изплакват вазите преди употреба?

Повечето домакинства разполагат с няколко вази, които се съхраняват, когато не се използват. Прахът се акумулира лесно и шкафовете ни не винаги са толкова чисти, колкото желаем да бъдат. Затова вазите често са малко, а понякога дори и силно замърсени.

Поради тази причина винаги е добра идея да измивате вазата преди употреба. Така ще осигурите свежо и чисто начало на цветята, за да ги запазите красиви за дълго време.

Как да съхранявате вази и съдове за цветя?

След почистване няколко капчици вода обикновено остават във вазата. Тези капчици са идеалната среда за развитие на бактерии. Ето защо препоръчваме да съхранявате вазите и съдовете обърнати надолу. По този начин тези последни няколко капки ще се отцедят, а и ще се предотврати натрупването на прах, който създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми. За това съдовете и вазите винаги трябва да се измиват преди употреба. Старателно измийте и изплакнете вазата, преди да сложите храна за цветя, вода и разбира се, цветя.

Интересно е с колко малко ние можем да допринесем за по-дългия живот на растенията.

Продължавайте, да ни четете, а ние от наша страна се ангажираме да продължаваме да ви даваме съвети.