Езикът на цветята

22/05/2023

Вие знаете ли, че цветята също си имат своя език? Почти всяко чувство може да бъде изразено с цвете. Подаряването и получаването на прекрасен букет винаги е радостно преживяване. Но чудили ли сте се някога каква е историята и значението зад тези цветя? Е, ние сме тук, за да ви научим на всичко за чудесата на съвременната флорография и кои са най-добрите цветя, които да изберете за тези специални моменти.

Флорография

Флорографията е езикът на цветята. Всяко цвете има различно значения, често въз основа на вида, цвета или и двете. А флорографията е изкуството да се общува, чрез различни цветя.

Малко история

Езикът на цветята е признат от векове в много страни в Европа и Азия. Митологиите, фолклорът, сонетите и пиесите на древните гърци, римляни, египтяни и китайци са изпъстрени със символика на цветя и растения – и има защо.

Независимо дали подарявате цветя за деня на майката, на приятел за рожден ден или на любима за Свети Валентин, почти всяко чувство, което можете да си представите, може да бъде изразено с цветя. Портокаловият цвят, например, означава целомъдрие, чистота и красота, докато червената роза означава „обичам те“.

Какво означава цвета на цветята?

Всеки цвят има свое собствено значение, което го прави изключително специален. Така че, ако изпращате на някого букет и искате да изразите как се чувствате, продължете да четете, за да разберете какви цветове трябва да включите.

Червени цветя

Червените цветя са едни от най-популярните цветове за подаряване. Със значението на страст, любов и обич, те определено винаги трябва да бъдат включени, когато изпращате букет на някого, когото много обичате. Червените цветя също се използват, като символ на смелост, уважение и желание.

Розови цветя

Розовите цветя имат много различни значения в различните култури. Обикновено, обаче те представляват благодат, радост и невинност. В Тайланд розовите цветя са символ на доверие, в Китай символизират късмет, а в Япония символизират добро здраве. Но в западните култури розовите цветя се използват за представяне на женственост и игривост. Те са прекрасен цвят за изпращане на приятели или хора към, които имате романтични интереси.

Жълти цветя

Ако искате да развеселите приятел, тогава голям букет от жълти цветя е правилният начин! Просто не можете да не се усмихнете, когато видите смели, жълти цветя. И със значение на радост и безгрижие, щастие и приятелство, не е чудно защо! Жълтите цветя са фантастичен начин да озарите всеки дом.

Бели цветя

Семплите, но красиви, бели цветя имат значение на чистота, смирение и невинност и са идеални за сватбени поздравления и също за майка, наскоро родила бебе. Но бъдете внимателни, когато изпращате бели цветя на хора в азиатските страни, тъй като там те символизират смърт и траур, затова подаряването им за азиатска сватба няма да се приеме добре!

Цветя за месеца на раждане и тяхното значение

Знаете ли че има специални цветя за родените през всеки месец от годината? Това със сигурност прави купуването на подарък за рожден ден по-лесно!

Януари – За родените през първия месец от годината, подходящи цветя са карамфилът и кокичето, които носят значението на преданост, лоялност и любов.

Февруари – Цветята подходящи за родените през февруари, са красивата лилава теменужка и иглика, които символизират вярност, смирение и духовна мъдрост.

Март –  За родените през март са нарциси и джонкили. Те символизират прераждане, късмет, суета и просперитет.

Април – За рождениците през април са подходящи сладкият грах и маргаритката, символизиращи невинност, лоялност и трансформация.

Май – Момината сълза и глогът са за майските рожденици. Тези цветя имат значение на смирение, сладост, щастие и нежност.

Юни – Роза и орлови нокти, това е най-подходящия избор за родените през месец юни. Тези цветя означават красота, любов, чест и преданост.

Юли – Делфиниумът и водната лилия, които носят значението на отворено сърце, позитивност, достойнство и благодат са най-подходящи за родените през месец Юли.

Август – За родените, през най-топлия месец от годината, подходящ избор би бил гладиолата и мака, които обикновено символизират силата на характера, честността, щедростта и моралната почтеност.

Септември – Септемврийските рожденници най-много биха се зарадвали на астра и ипомея, които имат значение на любов, мъдрост, вяра и невинност.

Октомври – За родените през месец октомври са яркият невен и космосът, който символизира упоритост и решителност.

Ноември– Цветето за хората родени през ноември е хризантемата, която представлява приятелство, честност и щастие и е единственият месец с едно цвете за раждане.

Декември – Декемврийските цветя са холи и нарцис, които имат значение на късмет, мир и веселие.

Можете ли вече да изберете цвете подходящо за следващия повод? Ние мислим, че сте готови да направите своя избор. Разгледайте и другите наши статии със съвети свързани с отглеждането на цветята, така ще можете да подарите подходящо цвете и да го дарите с дълготраен живот.