Любов е името на Розата

30/01/2023

Любовта е роза! Защо розата е олицетворение на любовта и какво я превръща в най-подходящия подарък за Свети Валентин?

Универсалната истина, е че розите означават любов! Зашеметяващите цветя въплъщават чувствата на страст, романтика и обич в тяхната сурова същност. От страниците на литературната класика до холивудските филми, популярни поети, писатели и режисьори илюстрират романтичното значение на Червената роза, чрез своята творческа работа.

Но как се стигна до това, питате се? Как нашата цивилизация започна да свързва розите с най-прекрасното чувство на света?

Ние сме на път да ви отведем на пътешествие из историята на това как розите са станали известни,  като върховен символ на трайна и вечна любов.

Легенди от далечния край

Скромното начало на връзката на червената роза с любовта се случва в древната западна митология.

Гръцките легенди ни казват, че червените рози са били кулминацията на любовта на богинята на любовта Афродита и Адонис, нейният смъртен любовник. След трагичната му смърт кръвта му се смесва с нейните сълзи и става родното място на червените рози. По този начин червените рози се смятат за символ на любовта до смъртта, вечната любов.

В римската митология червените и розовите рози се свързват с богатство, красота и любов. Богините и боговете са се възхищавали на трайните качества на розата и пълнели спалните и баните си с листенца и розови цветове, за да създадат приятно изживяване и обстановка.

И накрая, ранните християни вярвали, че розата представлява добродетелта на Дева Мария, която също е наричана „Дева Мария на розите“. Твърди се, че червените цветове са се изчервили, когато тя ги целуна в рая.

Свещено в източните традиции

Има и безкрайни източни вярвания, които свързват червените рози с любовта и романтиката.

Както се разказва в индуските легенди, богинята Лакшми, богинята на късмета и просперитета, а също и съпругата на бог Вишну, е създадена от 108 големи и 1008 малки розови листенца. Вишну силно обичал жена си, създавайки здрава връзка между розите и романтиката.

В древните арабски приказки се смята, че розите буквално предизвикват чувството на любов в сърцата ни. Една история разказва, че славей се влюбил в бяла роза и започнал да пее своята птича песен. Но в трагичната си любовна проповед, славеят притиснал тялото си към розата и трън пронизал сърцето му, оцветявайки бялата роза в червено. Символиката тук показва интензивността на любовта, която се свързва с червените рози.

През Средновековието

Знаете ли, че розите са националното цвете на Англия? През 15-ти век Войната на розите е започнала в Англия, когато къщата на Ланкастър, представена от червена роза, и къщата на Йорк, представена от бяла роза, са се състезавали помежду си да управляват Англия.

Уилям Шекспир, един от най-великите писатели на Англия, също е бил вдъхновен от розата. Неговата пиеса Ромео и Жулиета съдържа една от най-популярните препратки към любовта, символизирана от розата. Когато Жулиета казва: „Роза с всяко друго име би миришела толкова сладко“, тя напомня на Ромео, че въпреки че идват от съперничещи къщи, това не би трябвало да има значение, защото любовта им е истинска.

През Викторианската епоха, 1837-1901 г., подаряването на цветя като подаръци става по-ритуално. Всъщност викторианците на практика са изобретили езика на цветята, какъвто го познаваме днес. Червената роза символизира това, което прави днес – издръжливостта на романтичната любов. Въпреки, че модерните рози са с премахнати бодли, розата без бодли във Викторианската епоха показва любов от пръв поглед.

Розите в модерното време

В нашата модерна епоха розите остават абсолютен израз на емоции, особено любов и романтика. И именно червените рози са класическият избор за всички ухажвания, срещи и утвърждения на любовта.

Ритуалът за подаряване на рози на тези, които обичате и цените, е най-добрият език на изразяване на това как се чувствате. Например, ярко червените рози символизират романтика, докато бордо и пурпурните червени рози означават безсмъртна любов.

Броят на подарените рози също играе голяма роля в посланието, което се опитвате да предадете. Ето количествата, които са най-популярни в наше време и нашите предложения за сорт роза:

 

1 роза: „Любов от пръв поглед“ –  Candy X-Pression

3 рози: „Обичам те“ – Hearts

9 рози: „Подкрепям те и съм до теб“ – Violet hill

12 рози: „Бъди моя!“ – Candelight

15 рози: „Любовта ти е песен“ –  Be sweet

21 рози: „Аз съм отдаден на теб“ –  Silantoi

24 рози: „Караш ме да горя!“ –  Pink X-Pression

41 рози: „Моята любов е истинска“ – Red Panter

99 рози: „Ще те обичам до края на света“ – Full Monty

101 рози: „За мен ти си всичко“ – Explorer

Така че, сега знаете, защо розите са най-добрите подаръци за Свети Валентин. Те са вечен израз на любовта, вкоренена в историята, културата и литературата. Просто няма друг подарък, който да предаде чувствата на романтиката толкова перфектно, колкото розите. Съгласни ли сте?

 

Статията е базирана на материал от: https://tessacorporation.com/