Празник в цвят

05/04/2023

И цветята си имат своят ден. Идва един от най-пъстрите и светли християнски празници, а именно Цветница. Този “подвижен” празник освен, че е един от най-важните религиозни празници в България, всъщност дава повод и да честваме всички хора носещи имена на цветя.

Споменавайки цветя, всеки човек веднага започва да прави асоциации с различни и шарени цветове. Тогава е важно да ви кажем, че всяка година си има своя цвят и тази година той вибрира с жизненост и сила.

Обичаят

Цветница е денят на цветята, младостта и възраждането на живота в природата. Празнува се в Неделя преди Възкресение Христово. На този ден православната църква отбелязва тържествено посрещане на Исус в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Традиция на този ден повелява да се отиде на празнична служба в църква с цветя и върбови клонки. Свещените освещават върбовите клонки и те се прибират в дома за здраве.

Цветът на 2023

Pantone Color Institute е институт, който говори езика на цветовете. Емблематично име в сферите, ориентирани към модата, продуктите, графичният дизайн и стила на живот. За тази година института се произнесе с цвета: Viva Magenta 18-1750. Това е нюанс, вкоренен в природата, произхождащ от семейството на червените и изразяващ нов сигнал за сила. Viva Magenta е смел,  безстрашен и пулсиращ цвят, чието изобилие насърчава радостно и оптимистично празнуване, пишейки нов разказ.

Празникът на цветята

Според родната статистика на Цветница празнуват една пета от българите. Жените наречени с имена на цветя, макар и с леки изменения са около десет на сто от българките, същото се отнася и за мъжете. Страхотен повод да зарадвате някого с името на цвете, а защо да не бъдете в крак с модата и да подарите букет в цвят Viva Magenta. Ние имаме няколко предложения за вас:

  • Altamira – Розите Altamira са чудесен начин да изразите чувството си на признателност.
  • Full Monty  – Тази великолепна градинска роза, определено ще зарадва всеки носещ името на цвете, дори и да не се казва Роза.
  • Amposta – Mоже би искате нещо по-екзотично, тогава алстромериите са чудесен избор. Те придават на букета един страхотен цветен акцент.
  • Lucia – Дори и да не носи името на цвете, тази нежна алстромерия определено би зарадвала някой, който празнува имен ден на цветница.

Цветен празник, винаги има как да го направите още по-шарен.  Отдайте нужното внимание на всички именници и не забравяйте, че цветята са сила. Все пак са една пета от цялото българско население.