Цветето наречено Жена

06/03/2023

Всяка година на 8 март хората по света празнуват жените в живота си, като отбелязват Международния ден на жената. Това е ден за признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. В допълнение към инвестирането в бизнеси, притежавани от жени, осигуряването на ресурси на организации, които подпомагат жените, много хора също следват традицията да подаряват цветя за празника.

Прочетете, за да научите повече за историята зад Международния ден на жената, какво е съвпадението на празници в България, както и защо цветята са важен символ за всички, които празнуват.

Какво представлява Международният ден на жената?

Международният ден на жената е глобален празник, одобрен от Организацията на обединените нации, който има за цел да отпразнува приноса на жените към обществото и да повиши осведомеността за областите на обществото, които трябва да се подобрят, за да се постигне равенство между половете.

Всичко започва в Ню Йорк на 8 март 1857 г., когато жените текстилни работнички маршируват в знак на протест срещу несправедливите условия на труд и неравните права на жените. Това била една от първите организирани стачки на работещите жени, по време на които те призоваха за по-кратък работен ден и достойни заплати.

Всяка година има официална тема, но неофициално много хора я използват като ден, за да си спомнят всички жени, които са оказали влияние в живота им, като им подарят красив букет, парфюм или просто им направят закуска в леглото.

Какво означава празника за България?

За България 8-ми Март е още по-специален ден, защото тогава ние честваме и Деня на майката. Този празник се празнува почти във всички държави по света, но на различни дати. За нас както и редица други държави, като Албания, Монголия и Сърбия двата празника съвпадат. И въпреки, че традициите и обичаите на този празник имат свои собствени национални особености, във всяка страна се смята, че в този ден е важно да отдадем на майката специално внимание, любов и благодарност. В повечето култури такъв знак е специален букет за майката.

Какво символизират цветята за празника?

Независимо дали искате да уважите своята майка или любима цветята са международен език и подбрани с внимание символизират любов и уважение.

Розите, цветя за хиляди поводи, често се свързват с майчинството, особено в по-нежните нюанси като розово, сламено жълто, люляк. Добре е да се помним, че розите са били свещени за гръцката богиня Изида, която в митологията е символът на идеалната майка.

Червените рози, не забравяйте да ги давате в нечетен брой, са класически подарък за Деня на майката. Те изразяват силна признателност и вечната любов на човека. А какво е по-вечно от любовта между майка и дете?

На езика на цветята розовите рози означават изящество, елегантност и признателност, докато жълтите рози изразяват радост и приятелство. Можете да си помислите да направите букет с двата цвята.

Ако искате да оцените жените в своя живот ние можем да ви препоръчаме следните рози с лично послания към жената или майката:

„Благодаря, за всичко което ми даваш и правиш за мен!“ –Pink Floyd

„Ти си силна, красива и нежна. Благодаря ти, за всичко!“- Candlelight

„Естествена, безстрашна, харизматична и нежна – това си ти!“ – Red Panter

„Усмивката ти е най-красивото и мило нещо на света. Бъди усмихната постоянно!“ – Bumblebee 

„Светът има нужда от твоя огън и от твоята душа!“ – Explorer

„Обичам те заради твоята доброта и всеотдайност!“ – Be sweet

„Благодаря ти, за любовта и топлотата, с които ме даряваш!“- Pomarosa

„Бъди истинска, бъди нежна и прекрасна!“ – Pink mondial

Осмелете се да покажете на своята любима или майка, че я обичате.